Zeg dag tegen kalkaanslag met een waterontkalker!
Kalkaanslag verwijderen: waterontkalker
Kan kalkaanslag voorkomen worden?
Zelf kalkaanslag voorkomen: niet meer urenlang boenen!
Kalkaanslag voorkomen met een waterontkalker
De geschikte waterontkalker: waar moet je op letten?
IS KALKAANSLAG EEN PROBLEEM?
Overal waar water stroomt kan kalkaanslag ontstaan. Waar en hoe snel dit ontstaat is afhankelijk van verschillende factoren. Hoewel het niet direct veel kwaad zal doen, brengt kalkaanslag geleidelijk op verschillende manieren toch schade toe. Zo is het niet bevorderlijk voor de levensduur van de huishoudelijke apparaten waar kalk in ophoopt, het kan schadelijk zijn voor de gezondheid van de gebruikers ervan en het kan een extra hoge energierekening opleveren. Om deze problemen te voorkomen kan er gebruik gemaakt geworden van een waterontkalker. Dit kan weer op verschillende manieren kalkproblemen tegengaan. Maar eerst nog wat meer over de kalkaanslag. Wat is het nu eigenlijk en waar komt het vandaan?
HOE ONTSTAAT KALKAANSLAG?
Kalk ontstaat door wat ook wel genoemd wordt ‘hard water’. Water bevat van nature verschillende mineralen, zoals calcium en magnesium. De aanwezigheid van de combinatie van deze mineralen zorgen ervoor dat kalkkristallen zich kunnen vormen. De hoeveelheid van deze mineralen per liter water kan echter verschillen, bijvoorbeeld per regio. Hoe meer mineralen er in de structuur van het water zitten, hoe ‘harder’ het water is. In Nederland hebben we doorgaans te maken met hard water, dus hier zit een behoorlijke hoeveelheid mineralen in het water. Hoewel kalkaanslag zowel bij ‘hard’ als bij ‘zacht’ water kan ontstaan, komt het sneller voor bij hard water. Tijdens het opdrogen verdampt het water, waarna de mineralen waaronder calciumcarbonaat achter blijven. Dit zal eerst slechts een laagje zijn waardoor een kraan bijvoorbeeld de glans verliest of de tegels wit zullen uitslaan. Kalkaanslag hoopt vervolgens laagje voor laagje op. Wat begint als een vrij onschuldig laagje, wordt vervolgens steeds dikker en kan uiteindelijk voor een flinke ontstopping zorgen. Hoe langer het de kans krijgt om op te hopen, hoe lastiger het wordt om het te verwijderen. Uiteindelijk kan het zo hard worden als steen. Voor iedereen met stromend water is het dus verstandig om kalkaanslag tijdig aan te pakken.
KALKAANSLAG VERWIJDEREN: WATERONTKALKER
Als je kalkaanslag constateert is er niet direct een probleem. Urenlang boenen om de kalkaanslag te verwijderen is echter niet een klusje waar de meeste mensen naar uitkijken. Voor de mensen die geen zin hebben in dit klusje zijn er bedrijven die gespecialiseerde diensten aanbieden, vaak zowel gericht op het verwijderen als op het voorkomen van kalkaanslag. Het is ook goed mogelijk om zelf kalkaanslag te verwijderen. Zeker in een vroeg stadium is het goed verwijderbaar. Hoe gaat het verwijderen van kalkaanslag in zijn werk? Tegenwoordig zijn er steeds meer middeltjes voor iedereen beschikbaar om als waterontkalker te dienen. Op deze manier is kalkaanslag eenvoudiger te verwijderen en tegen te gaan. Zo zijn er speciale schoonmaakmiddelen ontwikkelt, maar zijn er ook huis-tuin-en-keuken trucjes die tegen kalkaanslag gebruikt kunnen worden. Wat werkt effectief in de strijd tegen kalkaanslag?
Bekijk hier al onze waterontharders om kalkaanslag te voorkomen en te verwijderen!
SPECIALE SCHOONMAAKMIDDELEN
Er zijn speciale schoonmaakmiddelen op de markt gebracht met speciale toegevoegde antikalkbestanddelen. Op deze manier kan het kalk eenvoudiger verwijderd worden en is het makkelijker tegen te gaan. De plekken waar kalk ophoopt moeten goed ingesmeerd worden met dit schoonmaakmiddel. Vervolgens is het slim om het middel even de tijd te gunnen om in te trekken en te hechten aan de plek waarop het is toegebracht. Vervolgens moet het goed worden afgespoeld, omdat er anders ook een grote kans bestaat dat het middel zelf dan vlekken achterlaat. Een nadeel van deze middelen is dat ze vaak bijtend en vrij agressief zijn. Dit betekent dat het voorzichtig moet worden aangebracht, bijvoorbeeld als beste optie met handschoenen, maar ook dat het schadelijk kan zijn voor de apparaten waar het op wordt aangebracht. Zo tast het bijvoorbeeld langzaam tegels en voegen aan. Het kan zelfs dusdanig agressief zijn dat de tegels loskomen van de wand. Ook kan het chroom in kranen aantasten en zal het al snel onverwijderbare vlekken achterlaten. In reclames wordt vaak gedemonstreerd hoe een flinke kalkophoping met een kleine inspanning zal verdwijnen met het middel waar reclame voor gemaakt wordt. Hoewel deze middelen vaak zeker behulpzaam zijn bij het verwijderen van kalk, is er dus wel voorzichtigheid geboden met het gebruik ervan. Naast de gevaren aan het gebruik ervan, hangt er aan de speciale anti-kalk schoonmaakmiddelen vaak een flink prijskaartje.
CITROENZUUR
Een meer natuurlijk oplossingsmiddel is citroenzuur. Citroenzuur is een natuurlijk, zeer effectief reinigingsmiddel. Het is goed betaalbaar en het is gewoon in de supermarkt te koop. Daarnaast heb je niet te maken met plastic verpakkingen, dus is het ook zeker aan te raden voor mensen die willen zorg dragen voor het milieu. Citroenzuur kan niet alleen dienen als geschikt alternatief, maar heeft ook zeker een aanvullende werking ten opzichte van de bestaande schoonmaakmiddelen. Vanwege het hiervoor beschreven agressieve karakter van die schoonmaakmiddelen, zijn deze niet voor alle oppervlakten geschikt. Denk bijvoorbeeld aan oppervlakten in de keuken waar tevens eten op bereid wordt. Dit kan leiden tot flinke schade aan de gezondheid. Citroenzuur kan hiervoor wel dienen en is daarom uitermate geschikt als ontkalker voor in de keuken. Ook wordt het vaak gebruikt om spiegels mee schoon te maken. Het is dus zeer veelzijdig en zeker effectief als ontkalker.
SCHOONMAAKAZIJN
Schoonmaakazijn is tevens een waardig alternatief voor speciale anti-kalk schoonmaakmiddelen. Waar citroenzuur een natuurlijk product is, is dit gewoon een chemisch product. In schoonmaakazijn zit namelijk azijnzuur, dus de bestempeling als natuurlijk product is en blijft een fabel. Dit neemt niet weg dat het middel inderdaad een ontkalkende werking heeft. Het zuur zal namelijk kalk verwijderen. Er is hier echter wel sprake van ‘zwak’ zuur, waardoor het slechts effectief zal zijn bij een dunne kalk rand. Indien er al sprake is van een flinke ophoping van kalk, zal het gebruiken van speciale schoonmaakmiddelen toch beter aan te raden zijn.
KALK OP VERBORGEN PLEKKEN
Bovenstaande middelen werken goed bij het verwijderen en het enigszins tegengaan van kalkaanslag. Wat men echter niet moet vergeten is dat kalk zich ook kan ophopen op plaatsen die niet direct zichtbaar zijn voor het blote oog. Dit zijn vaak dan ook gelijk de plekken waar het een stuk moeilijker is om kalk te verwijderen. Soms zelfs onmogelijk. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan waterleidingen en andere buizen in huishoudelijke apparaten. Hoewel de witte aanslag vaak gezien wordt op een kraan of douchekop, is het een stuk lastiger om de buis aan de binnenkant van de kraan of douchekop te ontkalken. Dit is echter wel noodzakelijk, omdat kalk zich dusdanig kan ophopen dat er een volledige verstopping kan optreden en er helemaal geen water meer doorgang kan vinden. Nu kan een kraan of douchekop vaak gedemonteerd worden, waardoor het ontkalken iets makkelijker zal gaan. Kalkaanslag voorkomen bij wasmachines en vaatwassers kan weer bijvoorbeeld door een waterverzachter (vaak is dit een zout) aan het wasprogramma toe te voegen. Vaak bevatten huishoudelijke apparaten veel en verborgen buizen waar water doorheen stroomt. Professionele leveranciers van dergelijke apparaten kunnen bijvoorbeeld anti-kalk tabletten aanbieden om tijdig het meeste kalk te verwijderen en om opstoppingen te voorkomen. Ook kan bij bepaalde apparaten een onderhoudsbeurt worden uitgevoerd waarbij het kalk goed kan worden verwijderd. Er is dus veel mogelijk, ook bij oppervlakten waar je niet direct bij kunt, maar belangrijk is om niet pas aan ontkalken te denken als de hele leiding al verstopt zit.
KAN KALKAANSLAG VOORKOMEN WORDEN?
Er zijn verschillende mogelijkheden om kalkaanslag te beperken. Ten eerste kan je zelf in de kleine, dagelijkse dingen een bijdrage leveren aan het voorkomen van kalkaanslag. Ten tweede kan er een waterontharder worden geïnstalleerd, hetgeen in grote mate voorkomt dat er überhaupt kalk gevormd kan worden. Ondanks deze initiatieven zal kalkaanslag toch nooit helemaal voorkomen kunnen worden. Er stroomt nu eenmaal op heel veel plaatsen water, en in al dit water bevindt zich kalk als bestanddeel. De mogelijkheden tegen kalk worden steeds verder ontwikkelt, maar tot op heden kan het alleen in grote mate worden voorkomen. Hoe kan kalkaanslag dan in ieder geval zoveel mogelijk voorkomen worden?
ZELF KALKAANSLAG VOORKOMEN: NIET MEER URENLANG BOENEN!
Zoals hiervoor al genoemd hebben speciale schoonmaakmiddelen vaak de eigenschap dat het tevens een beschermend laagje achterlaat waardoor nieuwe kalkaanslag minder snel kan ophopen. Voordat dit laagje ontstaat moet er dus eerst geboend worden. Voor wie dit boenen ook voor wilt zijn, zijn er ook mogelijkheden die hierbij kunnen helpen. Je kunt namelijk zoveel mogelijk proberen te voorkomen dat water opdroogt. Droog na het poetsen gelijk alles af. Ga met een droge doekje even over de oppervlakten heen, dat scheelt al een hoop kalk. Daarnaast is het bij kalk vaak de kunst om het geen vrij spel te geven. Een dunne kalklaag is vrij makkelijk te verwijderen door een doekje met één van de hier bovengenoemde middelen erover heen te halen. Op die manier voorkom je dat het een dikke kalklaag wordt waarbij er geboend zal moeten worden.
KALKAANSLAG VOORKOMEN MET EEN WATERONTKALKER
Ook kunnen er waterontharders geïnstalleerd worden die de bron van het kalkprobleem aanpakken, namelijk de samenstelling van het water. Dit is een apparaatje die op de leiding wordt bevestigd waar het water de woning binnen gaat. Er zijn twee varianten van deze waterontharders beschikbaar. De eerste haalt de kalk-mineralen uit het water waardoor er geen, of in ieder geval in mindere mate, kalkvorming kan ontstaan. Dit kan op drie manieren worden vormgegeven. Het eerste systeem voegt natrium, oftewel zout, aan het water toe. Kunsthars in een eerste cilinder zorgt voor het water onthardende effect. Vervolgens wordt er in een tweede cilinder zout als reinigingsmiddel toegevoegd. Ten tweede kunnen filters mineralen als calcium en magnesium uit het water ‘vissen’ waardoor er geen kristalvorming meer kan optreden. Ten derde kan een magneet er voor zorgen dat calcium en magnesium wel in het water blijven zitten, maar deze niet meer kunnen kristalliseren. De werkzaamheid van deze laatste methode is nog enigszins omstreden, maar mede daardoor wel een stuk goedkoper.
DE GESCHIKTE WATERONTKALKER: WAAR MOET JE OP LETTEN?
Voor welke vorm je moet kiezen hangt echt af van de persoonlijke wensen en voorkeuren. Daarnaast is het belangrijker om je van te voren te verdiepen in de verschillende aanbieders van dergelijke systemen. Hier kan best wat verschil in zitten, zowel in prijs als in kwaliteit. Kijk daarom eens naar welke systemen ze aanbieden en of er recensies beschikbaar zijn, bijvoorbeeld over de aangeboden producten maar ook over klantenservice die aangeboden wordt. Als er een mankement in het aangeschafte product lijkt te zitten is het wel zo fijn als je goed geholpen wordt. Let er ook op welke grootte van waterontharder nodig hebt. Deze apparaten kunnen namelijk verschillende capaciteiten hebben. Het is niet zo dat een kleine variant minder goed werkt dan een grotere variant. Dit hangt meer samen met het waterverbruik en het interval tussen de spoelingen. Een te grote waterontharder gaat geld kosten, zowel in aanschaf als gebruik. Indien dit niet in verhouding is met het waterverbruik, is dit dus volkomen onnodig en pure geldverspilling. Een te kleine waterontharder kan leiden tot bacterievorming, omdat er dan bijvoorbeeld te lang tussen de verschillende spoelingen zit. Op deze manier is de behandeling niet effectief en is het tevens pure geldverspilling. Onderzoek dus van te voren goed welke optie je hebt. Op deze manier kan je het beste een miskoop voorkomen en ervoor zorgen dat de aankoop zo goed mogelijk voldoet aan de wensen die je voor ogen hebt.
CONCLUSIE
Kalkaanslag is een veelvoorkomend probleem, maar gelukkig zijn er ook verschillende manieren om er tegen op te treden. Ten eerste zijn er verschillende middeltjes om reeds bestaande kalkaanslag te verwijderen. Ten tweede is er ook steeds meer mogelijk met betrekking tot het voorkomen van kalkaanslag. Zo kan je in de dagelijkse routine op kleine dingetjes letten zoals goed afdrogen na het schoonmaken. Daarnaast kan er een waterontharder geïnstalleerd worden die in grote mate voorkomt dat kalk gevormd kan worden. Welke methode tegen kalkaanslag het meest effectief is, hangt af van de concrete situatie en jouw specifieke wensen.