VEELGESTELDE VRAGEN
Is mijn waterleiding geschikt voor de Flux?
Wat gebeurt er met de hardheid van het water?
Smaakt kraanwater anders door de Flux?
Krijg ik nog wel genoeg calcium binnen met de Flux?
Zorgt de Flux ook voor een betere douchestraal?
Welk effect heeft de Flux op mijn afwas?
Hoe plaats je de Flux?
Het plaatsen van de Flux is ten opzichte van een waterontharder heel eenvoudig. De Flux bestaat uit twee metalen delen met aan de binnenkant een ronde uitsparing. De metalen delen kunnen hierdoor boven en onder de inkomende waterleiding geplaatst worden. Aan de linker- en rechterkant van de Flux zit een rond gat waar de beide meegeleverde bouten in geplaatst worden. Hiermee kan de Flux vastgezet worden op de waterleiding. De bouten zijn de ronde staafjes van metaal met een kop waarop schroefdraad is aangebracht. Plaats de bouten met de kop aan de bovenzijde door de gaten in de Flux. Draai de moeren vervolgens aan de onderzijde vast tegen de Flux totdat deze stevig vastzit. Gereedschap is hierbij niet nodig zoals bij een waterontharder met zout. Je kunt de moeren eenvoudig met de hand aandraaien zonder veel kracht te hoeven gebruiken.
Hoe werkt de Flux?
De Flux heeft in tegenstelling tot een waterontharder met zout een magnetisch veld. Door de Flux net als een waterontharder met zout aan het begin van de watertoevoer in jouw huis te plaatsen, stroomt al het water dat je in huis gebruikt eerst langs de anti-kalk magneet. Het magnetische veld van de Flux verandert vervolgens de kristalstructuur van het water. De mineralen calcium en magnesium kunnen zich hierdoor niet meer met elkaar verbinden. De kalkdeeltjes blijven zo opgelost in het water. Ze kunnen nu niet neerslaan op leidingen en apparaten. De kalkdeeltjes hechten zich zo bijvoorbeeld niet meer aan het warme element van jouw wasmachine of op het glasscherm van jouw douchecabine. Hiermee verleng je de levensduur van je elektrische apparaten en heb je minder vervelende schoonmaakklusjes.
Een waterontharder met zout werkt iets anders, hier wordt zout aan het water toegevoegd zodat het water onthard wordt. De Flux zorgt er net als een waterontharder voor dat de kalk niet meer op de leidingen komt.
Hoe onderhoud je de Flux?
Het magnetische veld van de Flux bewerkt de inkomende stroom van water in jouw huis. De werking hiervan wordt na enkele weken zichtbaar en vanaf dat moment doet de Flux onafgebroken zijn werk. Hiervoor zijn geen extra dingen nodig, zoals stroom of zout zoals bij een waterontharder het geval is. Alternatieve apparaten voor het ontharden van water gebruiken die wel en deze waterontharders hebben dan ook onderhoud nodig. Voor onze magnetische Flux geldt dit niet, deze zijn volledig onderhoudsvrij. Wel zo makkelijk.
Hoeveel kost een Flux?
De kosten van de Flux beperken zich in tegenstelling tot een waterontharder met zout tot de aanschafwaarde. De Flux variëren in prijs van € 69 euro tot € 115, afhankelijk van de grootte en kracht van de Flux en het verschil tussen thuisgebruik en industriële toepassingen. De Flux is in tegenstelling tot een waterontharder met zout onderhoudsvrij en heeft geen verbruikskosten. Als je de Flux eenmaal hebt aangeschaft, heb je er daarna geen kosten meer aan. Geen servicekosten, geen onderhoudskosten.
Is mijn waterleiding geschikt voor de Flux?
De Flux kan op elk type waterleiding geïnstalleerd worden. Het maakt dus niet uit of de waterleiding van pvc, koper, flexibele buizen of (gegalvaniseerd) staal is. Het materiaal van de waterleiding heeft geen invloed op de werking van de ontharder. Hierdoor hoef je ook nooit meer een nieuwe Flux te kopen. Door de eenvoudige manier van installeren, verhuis je de Flux zonder problemen mee naar een nieuw adres.
Hoe snel werkt de Flux?
De Flux werkt direct vanaf het moment van installatie. Het duurt echter enkele weken voordat je het verschil gaat merken in huis. Hoe snel de werking merkbaar is, hangt af van de hardheid van het water in jouw gemeente en hoe oud de leidingen zijn. Eerst zal de bestaande kalk in de leidingen en apparaten oplossen, daarna heb je water van optimale kwaliteit.
Wat gebeurt er met de hardheid van het water?
Waterhardheid geeft aan hoe hard kraanwater is. De hardheid kan per stad of gemeente verschillen. Hoe hoger de concentratie metaalionen in kraanwater, hoe harder het water is. Metaalionen zijn onder andere magnesiumcarbonaat en calciumcarbonaat, maar het kunnen ook bicarbonaten en sulfaten zijn. Het plaatsten van de Flux verandert de waterhardheid niet. Bij een waterontharder met zout gebeurd dit wel. De magnetische anti-kalk magneet zorgt dat de kalkdeeltjes niet neerslaan in het water en in je huishoudelijke apparaten, maar blijven zweven in het water. De hardheid verandert dus niet, de aanslag wel.
Smaakt kraanwater anders door de Flux?
Uiteraard valt over smaak te twisten, maar over het algemeen vinden mensen de smaak van water bij het gebruik van de Flux net als bij een veel duurdere waterontharder met zout zachter smaken. Het gaat dan vooral om de nasmaak, waarbij termen als bitterheid en straf als minder intens ervaren worden. Je kunt hierbij denken aan de bittere (na)smaak van koffie en thee die minder wordt of zelfs helemaal verdwijnt. De kleur van het kraanwater verandert overigens niet.
Krijg ik nog wel genoeg calcium binnen met de Flux?
Calcium of kalk is een belangrijke bouwstof voor de botten. Dagelijks wordt verouderd bot afgebroken en door nieuw vervangen. Ook voor de werking van alle spieren, vooral de hartspier, moet de hoeveelheid calcium in het bloed op peil blijven. Maar de mens haalt de benodigde hoeveelheid calcium vooral uit voeding en niet uit kraanwater. Het gebruik van de Flux heeft dus geen invloed op jouw dagelijkse calciuminname. Eet daarvoor voldoende zuivel en vitamine D, die de opname van de calcium in jouw lichaam bevordert.
Zorgt de Flux ook voor een betere douchestraal?
Kalkaanslag in de waterleidingen maakt dat er minder water door de leiding heen past. De hoeveelheid water die per minuut uit je douchekop kan stromen wordt hiermee minder en de straal voelt daardoor minder krachtig. Ook kan verkalking van de douchekop zorgen voor een ongelijke verdeling van de kleine douchestralen. Ook dit geeft niet het gevoel van een volle harde douchestraal. Hoe meer de leidingen verkalken, hoe lager de waterdruk wordt. Je kunt dit ook merken door plotselinge temperatuurschommelingen van het kraanwater.
Welk effect heeft de Flux op mijn afwas?
Hoe harder het kraanwater is, hoe meer zeep je nodig hebt om de vaat schoon te krijgen. Ook is een hogere afwastemperatuur nodig om borden en glazen weer fris te krijgen. Zowel het afwasmiddel als de hogere temperatuur van het afwaswater zorgen voor corrosie van je servies. Dit kan te zien zijn als krassen of als witte niet te verwijderen aanslag in de vorm van lijnen of vlekken. Ook zie je soms een verkleuring in de vorm van een soort van regenboog. Het gebruik de Flux voorkomt (glas)corrosie doordat je minder zeep hoeft te gebruiken en op een lagere temperatuur kunt afwassen.